Dorsfeest 22 augustus a.s.

Klik hier voor poster van het Dorsfeest

De Stichting Op Goede Gronden organiseert op zaterdag 22 augustus a.s. van 10 tot 17 uur het jaarlijkse Dorsfeest  op het Bastion te Veere.

De Stichting Op Goede Gronden (www.stichtingopgoedegronden.nl)  zet zich in voor het behoud van de traditionele Zeeuwse landbouw door middel van de instandhouding en verbouw van oude landbouwrassen,  het gebruik van paarden en oude machines bij de bewerking van het land en gewas  en de verwerking van de oogst.

Zo is er dit jaar weer de Zeeuwse Witte tarwe verbouwd in Zanddijk bij Veere. De Zeeuwse Witte is een oud broodtarwe ras dat Op Goede Gronden nieuw leven heeft ingeblazen. Met de zelfbinder is het graangewas gemaaid en gebinderd tot schoven en de schoven zijn op stuken gezet.

Op 22 augustus worden de schoven van de Zeeuwse Witte tarwe met paard en wagen gereden naar het Bastion in Veere, waar het graan gedorst wordt met de oude Borger dorskast van Lein Brasser uit Sint Laurens.

Rond het dorsen is er een boerenmarkt georganiseerd met een twintigtal kramen, staat er een paarden carrousel (een draaimolen voortgedreven door een paard), staan er oude tractoren opgesteld en zijn er kleding demonstraties van het Walchers Costuum. Ook wordt het vlegelen (de korrel uit de aren slaan met een vlegel) gedemonstreerd.

Horeca voorzieningen zijn aanwezig en er is de mogelijkheid het witbier Veerse Witte, gebrouwen van de Zeeuwse Witte tarwe met bijbehorende glazen, te kopen.

Dit alles wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Evenementen Veere, de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland en het Walchers Costuum en vele vrijwilligers.

De toegang is gratis.

Voor meer inlichtingen:

ArndJan van Wijk

E mail
ajvanwijk@stichtingopgoedegronden.nl

De Zeeuwse Witte tarwe en het witbier Veerse Witte zijn erkend als Zeker Zeeuws Streekproduct