Archief


Nieuwsbrief december 2013Nieuwsbrief augustus 2013
Nieuwsbrief januari 2012
Nieuwsbrief DecemberNieuwsbrief April | Nieuwsbrief Juli


{pluck show_module(blog)}

Laatste presentatie


Tijdens de najaarsvergadering van Stichting De Oerakker op 22 november 2018 in Wageningen heeft Op Goede Gronden zich voor de laatste maal gepresenteerd.

In de presentatie "Van oude rasschen, de dingen die voorbij gaan" werd ingegaan op de geschiedenis en activiteiten van Op Goede Gronden, de plussen en minnen van Op Goede Gronden en de redenen waarom de Stichting haar activiteiten moet beëindigen.

Klik hier voor de presentatie. 

» reageer of bekijk reactie's

Instandhouder gezocht


Het tarweras Zeeuwse Witte  staat ingeschreven in het Nederlands Rassenregister sinds 25 april 2013 onder RvP nummer TRW 660 en NRR nummer 35500. Instandhouder is de Stichting Op Goede Gronden.

Omdat de stichting haar activiteiten beëindigt zijn we op zoek naar een nieuwe instandhouder. Wanneer zich geen nieuwe instandhouder meldt, zal het ras worden teruggetrokken uit het Nederlands Rassenregister en zal het ras op houden te bestaan. Voor meer informatie en eventuele belangstelling voor de Zeeuwse Witte kunt u zich te melden via  info@stichtingopgoedegronden.nl

» reageer of bekijk reactie's

Op Goede Gronden beëindigt activiteiten


Het bestuur van de Stichting Op Goede Gronden heeft met spijt besloten de stichting op te heffen en de activiteiten hiermee samenhangende te stoppen.

De afgelopen jaren is met veel inspanning geprobeerd oude graanrassen en kogelbonen weer een nieuw leven in te blazen. Wat de productiekant betreft is dit succesvol verlopen maar niet wat de afzet van het graan en bonen betreft. Er bestond veel sympathie voor de activiteiten en de stichting kreeg alle waardering voor haar inzet. Maar dit resulteerde helaas niet in een commerciële afzet.

Het betekent dus het einde van de Zeeuwsche haver, de Zeeuwse Witte tarwe en het bruine en witte Walcherse kogelboontje. Zij zullen voortleven in de Wageningse genenbank en niet meer op de Zeeuwse akkers. Een stukje Zeeuws DNA verdwijnt uit het zicht.

Het bestuur dankt de provincie Zeeland, de gemeente Veere, de Rabo bank, de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland, de vrienden van de stichting Op Goede Gronden en de vele vrijwilligers voor de geldelijke en fysieke inzet van de afgelopen jaren.

» reageer of bekijk reactie's

Exploitatie van oude Zeeuwse landbouwrassen


In bijgaand document worden de activiteiten van de Op Goede Gronden samengevat en de problematiek gepresenteerd waar Op Goede Gronden tegenaan loopt waarbij mogelijke oplossingen worden genoemd.

Klik hier voor de presentatie

» reageer of bekijk reactie's

Jaarvergadering Plantum 22 september


De jaarvergadering van Plantum, de branchevereniging voor bedrijven uit de sector plantaardig uitgangsmateriaal, werd op vrijdag 22 september 2017 in het Abdijcomplex in Middelburg gehouden.
In een prachtig aangeklede Nieuwe Kerk was Op Goede Gronden uitgenodigd om zich tijdens de workshops
s' middags te presenteren.
De titel van de presentatie luidde "Herintroductie en exploitatie van oude Zeeuwse Landbouwrassen". De activiteiten van Op Goede Gronden, de hindernissen bij de commerciële exploitatie en de mogelijke oplossingen daarvan, werden op een rij gezet. Tijdens de discussie werd nuttige informatie over en weer gedeeld.
» reageer of bekijk reactie's

Pellen van Zeeuwsche Haver 16 september


In Koudekerke, gemeente Veere, staat de ronde stenen stellingmolen De Lelie, gebouwd in 1872. En laat deze molen nu beschikken over een werkende pelsteen! Begin september is 30 kg Zeeuwsche haver afgeleverd om mee te experimenteren. Voor het pelproces is veel energie nodig dus het gaat pas lukken bij windkracht 4 - 5. De korrels worden door de pelsteen tegen het blik aan de zijkanten geslagen en gepeld.

Afgelopen zaterdag - 16 september - is de eerste 30 kilo van de Zeeuwsche haver als proef gepeld in de molen De Lelie. Een week eerder bleek dat er nog wat zaken aangepast moesten worden aan het mechanisme maar daarna kon het pellen echt gebeuren. En het is gelukt. Na het pellen ging de haver door de wanmolen om het kaf van het graan te scheiden. Voor de molenaars Henk en Jasper Corbijn was het pellen nieuw maar ze acteerden als ervaren pellers.

Nu kan oogst 2017 langs de pelsteen en kan Op Goede Gronden gepelde haver aanbieden voor verder gebruik. Aan de hand van de behoefte voor dit prachtige Streekproduct met 100% Zeeuws DNA wordt het areaal voor oogst 2018 vastgesteld. Belangstellenden kunnen zich melden bij Op Goede Gronden.

Links gepelde haver, rechts ongepelde haver.

» reageer of bekijk reactie's

Zeeuwse Witte tarwe in Burgh Haamstede


De op 22 oktober 2016 gezaaide Zeeuwse Witte tarwe bij Pannenkoekenmolen De Graanhalm in Burgh Haamstede staat er door een tegenvallende kiemkracht wat dunnetjes bij maar dicht genoeg om dit jaar weer vers kiemkrachtig zaad te oogsten voor verdere vermeerdering. Dus geen top - opbrengsten maar wel in stand houding van het Zeeuwse DNA!

» reageer of bekijk reactie's

Resultaat Rabobank Clubkas Campagne


Resultaat Rabobank Clubkas Campagne
Wat minder stemmen dan vorig jaar maar toch zijn we blij met de 36 stemmen die we kregen en ons € 111,10 opleverde. Van de 379 deelnemers kwam Op Goede Gronden op de 339ste plaats. Dank aan degenen die op ons gestemd hebben en dank aan de Rabobank voor dit prachtige initiatief.

» reageer of bekijk reactie's

Rabobank Clubkas Campagne


Stichting Op Goede Gronden doet weer mee met de Rabobank Clubkascampagne. In deze campagne kunnen alle leden van Rabobank Walcheren/Noord-Beveland hun stem uitbrengen op de vereniging(en) en of stichting(en) die zij een warm hart toedragen. Deze stemmen zijn geld waard. Hoe meer stemmen op een vereniging of stichting uitgebracht worden, des te meer geld deze verenging of stichting ontvangt. Vorig jaar ontvingen wij via deze actie € 187,60 waarvoor wi...j de stemmers en de Rabobank zeer dankbaar zijn. We hopen dit jaar het bedrag te kunnen overtreffen.

Stichting Op Goede Gronden doet mee onder de naam "Op Goede Gronden".
Graag vragen wij u te stemmen op "Op Goede Gronden". Stemmen is mogelijk van donderdag 6 april tot en met dinsdag 18 april 2016.

» reageer of bekijk reactie's

Zeeuwsche haver ten einde


Ondanks het gezonde imago van haver, het Zeker Zeeuws keurmerk, het SKAL certificaat en de vele inspanningen is het niet gelukt om een bestemming voor onze Zeeuwsche haver te vinden als voedingsmiddel. Biologisch geproduceerd op Noord Beveland en nu als voeder haver aan de CZAV in Wemeldinge verkocht. Jammer.
We gaan nog kleine hoeveelheden produceren zodat dit Zeeuwse erfgoed niet voor de toekomst verloren gaat en dit oude landras zo in stand wordt gehouden.

» reageer of bekijk reactie's

De wetten van Mendel


Na vier generaties vermeerderen van de Walcherse Witte kogelboon (afkomstig van de genenbank IPK Gatersleben, Duitsland onder nummer PHA 1530) trad er in 2015 een uitsplitsing op naar een zwart - bruin gevlekt boontje in een zeer kleine hoeveelheid (foto 1).

Deze bonen zijn dit jaar uitgezaaid en de nakomelingen van deze bonen zijn geoogst en hebben geleid tot een explosie aan kleurtypen (foto 2). Van wit naar zwart, van gevlekt naar ongevlekt, van licht ...gevlekt naar donker gevlekt, van donker bruin naar licht bruin. Een ware potpourri van Walcherse kogelbonen - leuk voor op het culinaire bord.

De volgende stap is de uitsplitsing exact vast te stellen en op type te selecteren voor uitzaai volgend jaar.» reageer of bekijk reactie's

Kogelbonen in productie


Het Walchers kogelboontje (bruin) en de Walcherse Witte liggen bij bij Kamperland in twee percelen van respectievelijk 2700 m2 en 300 m2. Vermeerderd door Robert Sandee van Verscentrum Sandee in Kamperland, uitgaande van materiaal door Op Goede Gronden opgebouwd. De planten staan er mooi maar wat modderig bij na de vele regen van de afgelopen dagen. De Walcherse Witte is, zoals in oude Rassenlijsten (1936 - 1956) staat vermeld, behoorlijk "rankig".

Voor foto's, klik hier

» reageer of bekijk reactie's

OGG in de PZC van 18 juni 2016


Op zaterdag 18 juni 2016 verscheen het volgende artikel van Margot Verhaagen in de PZC.

» reageer of bekijk reactie's

“Saison” bier van Zeeuwsche haver


 

Op Goede Gronden is er trots op om te melden dat er een heerlijke “saison” bier van de Zeeuwsche haver is gebrouwen. Brouwerij BROUWERSLOKAAL® in het pittoreske dorp Groede in Zeeuws-Vlaanderen heeft deze “saison” gebrouwen onder hun merknaam MARCKENSTEIJN® en werd op donderdag 16 juni 2016 voor het eerste getapt en geproefd in de Gasterij De Drie Koningen in Groede.

Een “saison” is een bier type dat vroeger door de boeren in de winter werd ...gebrouwen en in de zomer tijdens het veldwerk als dorstlesser werd gedronken. Deze bieren waren meestal gebaseerd op haver en/of spelt en waren de typische granen voor een “saison”. Maar door het wegvallen van deze gewassen uit de moderne bouwplannen, verdwenen deze “saisons”. Met de herintroductie van het oude landras Zeeuwsche haver door Op Goede Gronden, kan ook in deze oud bier traditie worden voorzien.

Het bier is blond, doordrinkbaar, fris en heeft een hoppige afdronk met een alcohol percentage van 5.5%. De brouwer van deze “saison”, Thibo Baccarne, heeft een werkelijk heel bijzonder bier gebrouwen dat zeker geproefd moet worden.
Voorlopig is deze “saison” alleen verkrijgbaar bij de Gasterij De Drie Koningen in Groede.

Voor foto's, klik hier

» reageer of bekijk reactie's

Resultaat Rabobank Clubkas Campagne


De Rabobank Clubkas Campagne heeft ons € 187,60 opgeleverd. We kregen 62 stemmen en eindigden op plaats van 276 van het aantal stemmen - er waren 372 deelnemers. Allen die op Op Goede Gronden hebben gestemd hebben: hartelijk dank. En natuurlijk ook onze welgemeende dank aan de Rabobank.

» reageer of bekijk reactie's

PZC van 11 april 2016


Het zaaien van de Zeeuwsche haver stond in de PZC van 11 april 2016. Klik hier voor het artikel

» reageer of bekijk reactie's

Zeeuwsche haver gezaaid


Op 9 april 2016 werd op een perceel van Natuurmonumenten bij de Zwaakse Weel de Zeeuwsche haver gezaaid door de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland. Het is voor de eerste maal dat beide stichtingen op dit gebied samenwerken. Onder veel belangstelling werd het land geëgd, waarna gezaaid kon worden met een Smyth zaaimachine uit de dertiger jaren.

En nu maar afwachten ........

Voor foto's, klik hier

» reageer of bekijk reactie's

Rabobank Clubkas


Stichting Op Goede Gronden doet weer mee met de Rabobank Clubkascampagne (https://www.ledenrabobankwnb.nl/rabobank-clubkas-campagne/). In deze campagne kunnen alle leden van Rabobank Walcheren/Noord-Beveland hun stem uitbrengen op de vereniging(en) en of stichting(en) die zij een warm hart toedragen. Deze stemmen zijn geld waard. Hoe meer stemmen op een vereniging of stichting uitgebracht worden, des te meer geld deze verenging of stichting ontvangt. Vorig jaar ontvingen wij via deze actie € 250,23 waarvoor wij de stemmers en de Rabobank zeer dankbaar zijn. We hopen dit jaar het bedrag te kunnen overtreffen.

Op Goede Gronden doet mee onder de naam "Op Goede Gronden".

Graag verzoeken wij u te stemmen op "Op Goede Gronden". Stemmen is mogelijk van woensdag 6 april tot en met maandag 18 april 2016.

Dank voor uw stem.

» reageer of bekijk reactie's

Zaaien Zeeuwsche haver 9 april a.s.


Op zaterdag 9 april a.s. zal de Stichting Het Werkend Trekpaard "onze" Zeeuwsche haver zaaien in een perceel bij de Zwaakse Weel in Zuid Beveland, op grond in bruikleen van Natuurmonumenten aan het Groenewegje te ’s Gravenpolder. Het zaaien zal deze dag gedaan worden met een geheel gereviseerde zaaimachine uit 1950 van het merk Hassia.

Zeeuwser kan het niet: Zeeuwse trekpaarden en Zeeuwsche haver!

U bent van harte welkom van tien uur tot half vier.

» reageer of bekijk reactie's

Dorsfeest geslaagd!


In afwachting van de eigen foto's, hierbij een link naar de Veerse Courant met een beeldverslag van het Dorsfeest op 22 augustus.

In de PZC van 24 augustus 2015 stond het volgende verslag:

» reageer of bekijk reactie's

Dorsfeest 22 augustus a.s.


Klik hier voor poster van het Dorsfeest

De Stichting Op Goede Gronden organiseert op zaterdag 22 augustus a.s. van 10 tot 17 uur het jaarlijkse Dorsfeest  op het Bastion te Veere.

De Stichting Op Goede Gronden (www.stichtingopgoedegronden.nl)  zet zich in voor het behoud van de traditionele Zeeuwse landbouw door middel van de instandhouding en verbouw van oude landbouwrassen,  het gebruik van paarden en oude machines bij de bewerking van het land en gewas  en de verwerking van de oogst.

Zo is er dit jaar weer de Zeeuwse Witte tarwe verbouwd in Zanddijk bij Veere. De Zeeuwse Witte is een oud broodtarwe ras dat Op Goede Gronden nieuw leven heeft ingeblazen. Met de zelfbinder is het graangewas gemaaid en gebinderd tot schoven en de schoven zijn op stuken gezet.

Op 22 augustus worden de schoven van de Zeeuwse Witte tarwe met paard en wagen gereden naar het Bastion in Veere, waar het graan gedorst wordt met de oude Borger dorskast van Lein Brasser uit Sint Laurens.

Rond het dorsen is er een boerenmarkt georganiseerd met een twintigtal kramen, staat er een paarden carrousel (een draaimolen voortgedreven door een paard), staan er oude tractoren opgesteld en zijn er kleding demonstraties van het Walchers Costuum. Ook wordt het vlegelen (de korrel uit de aren slaan met een vlegel) gedemonstreerd.

Horeca voorzieningen zijn aanwezig en er is de mogelijkheid het witbier Veerse Witte, gebrouwen van de Zeeuwse Witte tarwe met bijbehorende glazen, te kopen.

Dit alles wordt georganiseerd in samenwerking met de Stichting Evenementen Veere, de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland en het Walchers Costuum en vele vrijwilligers.

De toegang is gratis.

Voor meer inlichtingen:

ArndJan van Wijk   

E mail
ajvanwijk@stichtingopgoedegronden.nl

De Zeeuwse Witte tarwe en het witbier Veerse Witte zijn erkend als Zeker Zeeuws Streekproduct

» reageer of bekijk reactie's

OGG in de PZC van 4 augustus 2015


In de PZC van 4 augustus 2015 stond een beeldend verhaal over de oogst van de Zeeuwse Witte tarwe op de dag ervoor.

Klik hier voor het artikel.

» reageer of bekijk reactie's

Oogst Zeeuwse Witte


Onder prachtige weersomstandigheden is op 3 augustus 2015 de Zeeuwse Witte tarwe geoogst. Het graan was mooi droog en is van prima kwaliteit. De schoven zijn onder zeil gegaan om deze prachtige kwaliteit te handhaven tot de dorsdag op 22 augustus a.s. Wij rekenen op 3000 kg opbrengst van deze halve hectare.

Lein Brasser en zijn tractor chauffeur Leo Francke waren positief over de kwaliteit van de schoven en dankzij de grote inzet van enthousiaste vrijwilligers konden wij het geoogste veilig stellen voor regen en nattigheid.

Voor foto's klik hier.

» reageer of bekijk reactie's

Oogst Zeeuwse Witte tarwe op 3 augustus a.s


Op maandagmiddag 3 augustus a.s. vanaf twee uur zal de Zeeuwse Witte tarwe gemaaid en gebinderd worden door Lein Brasser en zijn mannen met zijn zelfbinder, waarna de schoven op stuken gezet worden, klaar voor het dorsfeest op 22 augustus a.s. Het perceel bevindt zich bij de rotonde in Zanddijk, in de hoek van de Bosweg en de Veerseweg. Dit alles afhankelijk van de weersomstandigheden.
Iedereen is welkom.

Oogst 7 augustus 2014:

 

» reageer of bekijk reactie's

Gewassen begin juli


Ondanks een droog voorjaar hebben de OGG gewassen zich goed ontwikkeld. De Zeeuwse Witte tarwe in Zanddijk heeft een dichte stand. De biologische verbouwde Zeeuwse haver bij Kamperland ontwikkelt zich goed en belooft een grote oogst te worden.
De kleine vermeerderingen van de kogelbonen in Vonkruiddruk in de vorm van heermoes, maar dat gedraagt zich als "draaggewas" voor de bonen.
De Bigo voedergerst is aan het afrijpen.

Voor foto's, klik hier.

» reageer of bekijk reactie's

Landschap van Smaken


In het Praktijknetwerk Een Landschap van Smaken keken telers, verwerkers en vermarkters hoe ze oude en bijzondere rassen en gewassen beter kunnen afzetten. Ze hebben nieuwe producten ontwikkeld, concepten bedacht en afzetkanalen verkend. Wat blijkt? Er zijn volop kansen om een succes te maken van oude rassen en gewassen. Ter afsluiting van het project hebben we een digitaal magazine gemaakt met veel goede voorbeelden en inspirerende projecten. Lees meer hierover in onderstaand bericht of ga direct naar http://magazine.erkendstreekproduct.nl/landschapvansmaken/

In het digitaal magazine staat een artikel over Op Goede Gronden onder het thema Bonen - klik hier om het te lezen.
» reageer of bekijk reactie's

Dorsfeest 22 augustus a.s.


Op zaterdag 22 augustus a.s. van 10 tot 17 uur vindt op het Bastion te Veere het jaarlijkse dorsfeest plaats.

Met paard en wagen worden de schoven van de Zeeuwse Witte tarwe aangevoerd naar het Bastion in Veere, waar het graan gedorst wordt met de oude Borger dorskast van Lein Brasser. Daar omheen is een markt georganiseerd, staat er een paarden carrousel, staan er oude tractoren opgesteld, zijn er demonstraties van het Walchers Costuum en wordt er ouderwets gevlegeld. Dit alles in samenwerking met de Stichting Evenementen Veere, de Stichting Werkend Trekpaard Zeeland en het Walchers Costuum. Toegang gratis.

Voor foto's van het dorsfeest 2014, klik hier

» reageer of bekijk reactie's

Aka, Ceka en de Witte weer thuis


In de speurtocht naar oude rassen van het Walcherse kogelboontje zijn drie herkomsten getraceerd bij de IPK Genenbank in Gatersleben, Duitsland. Monsters zijn aangevraagd en ontvangen. Komende week worden ze uitgezaaid in het Veerse proefveld. Zeeuwse herkomsten terug in Zeeland!


» reageer of bekijk reactie's

Uitslag Rabobank Clubkas Campagne


De Rabobank Clubkas Campagne heeft de Stichting Op Goede Gronden € 250,23 opgeleverd, 7 euro meer dan vorig jaar. Het aantal op ons uitgebrachte stemmen bedroeg 87, 29 stemmen meer dan vorig jaar. Van de 385 deelnemers eindigden we op de 184ste plaats.

Voor zover u op ons gestemd heeft, dankt het bestuur u heel hartelijk voor uw steun. Wij verzekeren u dat het Clubkas geld op een nuttige en verantwoorde wijze zal worden besteed.

» reageer of bekijk reactie's

Haver gezaaid


Op de dag van de zonsverduistering - 20 maart - is het eerste deel van de haver, Zeeuwse partij afkomstig van de Wageningse genenbank, gezaaid in de Spieringpolder in Kamperland. Afgelopen week is het tweede gedeelte gezaaid, zodat er nu 0,83 hectare ligt voor oogst dit jaar.

De afgelopen jaren heeft Op Goede Gronden, uitgaande van een kleine hoeveelheid zaad uit Wageningen, zoveel zaad vermeerderd dat er nu bijna een hectare kon worden gezaaid. De verbouw geschiedt honderd procent biologisch.


» reageer of bekijk reactie's

OGG in De Wete


De oproep om informatie en materiaal van de Walcherse kogelboon is geplaatst in de april uitgave van De Wete, officieel orgaan van de Heemkundige Kring Walcheren (blz. 57). Het blad bereikt 2377 leden en er wordt op een respons gehoopt.

In dezelfde uitgave wordt gerefererd aan het dorsfeest van Op Goede Gronden waarbij de vlegelgroep van het Walchers Costuum een demonstratie vlegelen gaf.  De voorzitter van hetWalchers Costuum zoekt naar de melodie van het vlegelliedje Klip-klap-klop uit een zangbundel van 1933.


» reageer of bekijk reactie's

Bigo voedergerst gezaaid


In 2014 werd een kleine hoeveelheid zaad van het voedergerstras Bigo, afkomstig van de Wageningse genenbank, geoogst. Op donderdag 9 april is er weer een kleine vermeerdering van  Bigo uitgezaaid in het proeftuin aan de Mijnsherenstraat in Veere die zal bijdragen aan de verdere opbouw van dit oude ras.

Bigo is rond de jaren '20 van de vorige eeuw gekweekt in Goes door de Rijkslandbouwconsulent Ir. C. Stevens en werd vermeerderd door A. Dommisse in Biggenkerke. De rasnaam Bigo is een samenvoeging van BI ggenkerke en GO es. Het ras heeft van 1924 tot de jaren '50 op de Nederlandse rassenlijst gestaan.

Om vogelschade te voorkomen is het veldje door netten afgedekt.

» reageer of bekijk reactie's

Bigo voedergerst gezaaid


In 2014 werd een kleine hoeveelheid zaad van het voedergerstras Bigo, afkomstig van de Wageningse genenbank, geoogst. Op donderdag 9 april is er weer een kleine vermeerdering van  Bigo uitgezaaid in het proeftuin aan de Mijnsherenstraat in Veere die zal bijdragen aan de verdere opbouw van dit oude ras.

Bigo is rond de jaren '20 van de vorige eeuw gekweekt in Goes door de Rijkslandbouwconsulent Ir. C. Stevens en werd vermeerderd door A. Dommisse in Biggenkerke. De rasnaam Bigo is een samenvoeging van BI ggenkerke en GO es. Het ras heeft van 1924 tot de jaren '50 op de Nederlandse rassenlijst gestaan.

Om vogelschade te voorkomen is het veldje door netten afgedekt.

» reageer of bekijk reactie's

Freselijk blij met de frees


 

Vorige week hebben we onze proeftuin gefreesd met de door de firma Leo de Visser uit Serooskerke gesponsorde frees. De frees betreft een Viking VH 400, start gemakkelijk, is goed wendbaar en handelbaar en geeft een mooi resultaat. We zijn er erg blij mee.

Helaas is het na het freesen gaan regenen zodat de uitzaai van het oude voedergerstras Bigo nog niet kon gebeuren.

» reageer of bekijk reactie's

Perceel Zeeuwse Witte tarwe in maartOp de hoek van de Bosweg en de Veerseweg in Veere ligt de productie 2015 van de Zeeuwse Witte tarwe, uitgaande van het door de NAK in 2013 gecertificeerde basiszaad en gezaaid op 1 november 2014. Het gewas heeft een zeer goede stand en is goed de winter doorgekomen.

Overigens, het dorsfeest staat gepland voor 22 augustus dit jaar.


» reageer of bekijk reactie's

Kogelbonen sorteren


Naast het handmatig lezen van de kogelboontjes, zijn de bonen ook mechanisch gesorteerd.
Dankzij de welwillende medewerking van DLF Trifolium in Moerstraten zijn de bonen met een trieur (zie foto hieronder) en zeven mechanisch gescheiden in drie fracties: zeer klein rond, klein rond en groot rond/ovaal.

Met de klein ronde fractie zal worden doorgegaan naar een volgende generatie in 2015.


» reageer of bekijk reactie's

Speurtocht naar kogelbonen


Op Goede Gronden zoekt naar informatie over en materiaal van het bruine en witte Walcherse kogelboontje. Wij willen graag meer weten over  specifieke rassen van dit gewas, ontwikkeld uit Zeeuws materiaal en gekweekt in Zeeland, als in bijgaand document genoemd. Wie kan ons helpen?


» reageer of bekijk reactie's

Bonen lezen


Vanmiddag, 27 januari, heeft de voorzitter van Op Goede Gronden voor een groep bewoners van Zorg - en Verpleegcentrum Nieuw - Sandenburgh in Veere een verhaal gehouden over oude landbouwrassen, trekpaarden en oude landbouwmachines. Na afloop werd er praktisch gewerkt, namelijk het lezen (selecteren) van gezonde, ronde boontjes uit een partij van het Walchers kogelboontje dat de stichting dit jaar verbouwde. Dit bracht heel wat verhalen los bij de deelnemers die het vele, vele jaren geleden ook al deden. Deze ervaringen komen de stichting goed van pas in het bonenproject.


» reageer of bekijk reactie's

Sponsoring door Leo de Visser uit Serooskerke


De firma Leo de Visser in Serooskerke is zo vriendelijk geweest om de Stichting Op Goede Gronden te sponseren met een Viking tuinfrees met B & S motor voor gebruik in de proeftuin van Op Goede Gronden. Dankzij deze frees zal het veldwerk in de tuin zeker vergemakkelijkt worden komend jaar.

Het bestuur is zeer gelukkig met deze gift en dankt Leo de Visser heel hartelijk voor deze steun aan de Stichting Op Goede Gronden.

» reageer of bekijk reactie's

Jaaroverzicht 2014


Voor een overzicht van alle activiteiten in 2014, klik hier.

» reageer of bekijk reactie's

Overlijden Marinus Welleman


Afgelopen zondagavond, 26 oktober jl., is ons bestuurslid Marinus Welleman plotseling overleden.

Sinds zijn aantreden in januari 2013 heeft Marinus significant bijgedragen aan de verdere groei van de Stichting Op Goede Gronden. Met zijn jarenlange ervaring als marktmeester van de Historische Markt in Veere konden wij zijn expertise gebruiken voor het vermarkten van ons witbier Veerse Witte en de verschillende meelproducten gemaakt van de Zeeuwse Witte tarwe. Op de zaterdagse vismarkt in Veere en op tal van andere markten stond hij in de Op Goede Gronden kraam deze producten enthousiast te promoten en te verkopen. Ook de distributie van de Veerse Witte in Veere en omstreken lag bij hem in goede handen. Zeven dagen per week, op elk uur van de dag bracht hij een bestelling op zijn scooter naar de Veerse horeca en particulieren.

Een beroep op zijn diensten bij  het onderhoud van de proeftuin, bij de oogst van de Zeeuwse Witte tarwe, bij het dorsen, bij het ophalen van het bier en bij alle andere activiteiten, was nooit vergeefs.

Met Marinus verliezen we een zeer betrokken - nen vooral dierbaar - bestuurslid. Wij zullen hem zeer missen en wensen zijn vrouw Lieneke alle sterkte toe.

Het bestuur

ArndJan van Wijk

Sabine Verburg

Kees Mol

 

» reageer of bekijk reactie's

Aardappel Bevelander beschikbaar


Het aardappelras Bevelander is een oud ras. Het ras stond van 1925 tot 1971 op de Nederlandse rassenlijst. Kenmerkend voor het ras is de goede consumtiekwaliteit. Ondanks de onregelmatige knolvorm , de ruwe schil, en decdiepe ogen wist de consument het ras te waarderen door die bijzondere lekkere aardappelsmaak (droogkokend).

Robert Sandee van het Verscentrum Sandee in Kamperland heeft in samenwerking met de Stichting Op Goede Gronden het ras dit jaar verbouwd. Proef de smaak van vroeger: koop en eet Bevelanders. Verkrijgbaar bij Verscentrum Sandee in Kamperland.
Hieronder staat de beschrijving van het ras:


» reageer of bekijk reactie's

Held van de Smaak


Helaas, Op Goede Gronden is niet de Nederlandse Held van de Smaak geworden.

De Friese Held, Tjalke Stoelwinder, heeft de prijs van de vakjury gekregen door de innovatieve manier waarop hij peulvruchten in de markt zet. De publieksprijs ging naar Ton Vreeken van Vreeken's Zaadhandel uit Dordrecht.

Lees meer over de prijsuitreiking door hier te klikken.

» reageer of bekijk reactie's

Laatste week voor stem op Held van de Smaak


Op Goede Gronden is de Zeeuwse Held van de Smaak 2014. Door hier te klikken kunt u daar meer over lezen.

Op Goede Gronden mee aan de landelijke verkiezing van de Held van de Smaak. Deze week kunt u nog stemmen op één van de 12 Helden van de Smaak (van elke provincie één) door te gaan naar de website van de Week van de Smaak. Stemming is mogelijk tot en met 26 september.

Hopelijk stemt u op de Zeeuwse Held "Op Goede Gronden". Hoe meer stemmen, hoe groter de kans dat Op Goede Gronden de Nederlandse Held van de Smaak wordt. Zet Zeeland op de kaart!

» reageer of bekijk reactie's

Opsporing verzocht


Op Goede Gronden is op zoek naar het witte Walcherse kogelboontje, vroeger geheten "Walcherse Witte".

Uit de genenbank van Gatersleben, Duitsland zijn witte bonen ontvangen onder de naam "Walchers kogelboontje". Maar dit betreft een stokboon zoals dit jaar bleek bij de verbouw. De Walcherse Witte was een stamboon - geen klimmer.

Waar is de echte Walcherse Witte? Wie kan Op Goede Gronden helpen aan deze witte kogelboon?

Garane reacties via het contactformulier.

De "verkeerde" Walcherse Witte: 

» reageer of bekijk reactie's

Dorsfeest zeer geslaagd


Op zaterdag 13 september 2014 vond  het dorsfeest van Op Goede Gronden plaats. Na een zeer natte maand augustus waarbij veel werk werd gedaan om de gemaaide schoven droog te krijgen en te houden, kon de Zeeuwse Witte tarwe gedorst worden. Vanaf het perceel aan het Smidspad te Veere werden de schoven door paard en wagen naar het Bastion gereden. Daar stond de dorsploeg van Lein Brasser klaar om de schoven door de Borga dorskast te voeren. Om half twee daarbij geholpen door de heer Jaap Melse, wethouder van de gemeente Veere, die gestoken was in een traditioneel Walchers boerenkostuum.

Op het terrein stonden een twintigtal marktkramen met uiteen lopende producten, er liepen 25 volwassenen en kinderen van het Walchers Costuum en het carrousel van het Werkend Trekpaard Zeeland draaide vele, vele rondjes.  Ook was er een heuse vlegelgroep, die met vlegels probeerden Lein Brasser bij te houden bij het dorsen. Liefhebbers van oude tractoren konden ook terecht - een twintigtal oude trekkers stond opgesteld aan de rand het het Bastion.

Kortom, het was een en al levendigheid op het Bastion met honderden bezoekers.

Vanwege het succes van deze dag en de belangstelling ervoor zal er volgend jaar, op zaterdag 12 september 2015, weer een dorsfeest zijn.

Voor een foto impressie, klik hier.

» reageer of bekijk reactie's

Klaar voor de dorsdag van 13 september


We zijn klaar voor de dorsdag op zaterdag 13 september.

De schoven van de Zeeuwse Witte tarwe zijn droog, de bolussen van de Zeeuwse Witte tarwe worden gebakken, het Walchers Costuum is met 25 personen vertegenwoordigd, een kleine 20 marktkramen zullen er staan, de vlegelgroep staat klaar om te vlegelen en de Horeca is aanwezig. En natuurlijk de dorskast en de paarden draaimolen.

Kortom, het belooft een groot feest te worden op het Bastion van 10 tot 16 uur. U bent van harte welkom.

Toegang is gratis.

» reageer of bekijk reactie's

Op Goede Gronden in het nieuws


In de Bode van van 10 september 2014 stond een artikel over Op Goede Gronden en de sponsoring door Restaurant De Peperboom.

Klik hier voor het artikel

» reageer of bekijk reactie's

De oogst is binnen!


Op donderdagavond 4 september om 19.30 werden de laatste schoven van de Zeeuwse Witte tarwe opgeladen en naar de schuren gereden om op 13 september a.s. gedorst te worden op het Bastion in Veere.

Maandag zijn alle schoven omgestuukt, op donderdagmorgen plat gelegd om nog meer te drogen in de felle zon en s'avonds tenslotte op twee wagens geladen. Totaal staan er nu vier wagens met  Zeeuwse Wiite tarwe. Dus 4 weken na het maaien en binderen is de oogst veilig gesteld.

Dank aan allen die meegewerkt hebben om dit te voor elkaar te krijgen.

» reageer of bekijk reactie's

Verkiezing Held van de Smaak


Op Goede Gronden is de Zeeuwse Held van de Smaak 2014. Door hier te klikken kunt u daar meer over lezen.

Nu doet Op Goede Gronden mee aan de landelijke verkiezing van de Held van de Smaak. U kunt stemmen op één van de 12 Helden van de Smaak (van elke provincie één) door te gaan naar de website van de Week van de Smaak. Stemming is mogelijk tot en met 26 september.

Hopelijk stemt u op de Zeeuwse Held "Op Goede Gronden". Hoe meer stemmen, hoe groter de kans dat Op Goede Gronden de Nederlandse Held van de Smaak wordt.» reageer of bekijk reactie's

Dorsfeest 13 september a.s.


Op 13 september a.s. van 10 tot 16 uur is er op het Bastion in Veere een groot dorsfeest. Boerenwagens, getrokken door trekpaarden zullen de schoven van de Zeeuwse Witte tarwe aanvoeren.

De Zeeuwse Witte tarwe zal op traditionele wijze gedorst worden met de Borga dorskast van Lein Brasser uit Sint Laurens en een vlegelgroep zal demonstreren hoe het dorsen met de vlegel gaat.

De paardencarrousel van de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland staat opgesteld en het Walchers Costuum is aanwezig met een permanente show van Walcherse klederdrachten.

Daaromheen is een boerenmarkt gebouwd met talrijke streekproducten. Old timer tractoren zullen ook te bewonderen zijn.

U bent van harte welkom - toegang gratis.

Lees hier het persbericht.

» reageer of bekijk reactie's

Restaurant Peperboom sponsort bierglazen


Restaurant De Peperboom (www.peperboom.nl) in Veere sponsort het speciaal ontworpen glas van de Veerse Witte. Laat u de Veerse Witte nu extra lekker smaken in het Veerse Witte glas.

Het bestuur van Op Goede Gronden is eigenaar Wesley Brandt van de Peperboom zeer erkentelijk voor zijn steun en waardeert dit gebaar zeer.

De Peperboom is een kiene supporter van de Veerse Witte en wij zijn er trots op dat wij in de rijk gevulde bierkast van de Peperboom naast gerenommeerde merken mogen schitteren met onze eigen Veerse Witte. Nu nog smaakvoller in het eigen glas.

Het glas is in een geschenkverpakking te verkrijgen met twee flesjes Veerse Witte voor € 10. Te bestellen via m.welleman@stichtingopgoedegronden.nl» reageer of bekijk reactie's

Westkapelse pompoen


Op onze speurtocht naar oude rassen kwamen we het volgende tegen. 

In Westkapelle wordt pompoenenpap gegeten bereid uit een pompoen die al generaties lang in stand wordt gehouden. Hieronder staat een afbeelding van de gebruikte pompoen.

Op Goede Gronden is geïnteresseerd in de herkomst van dit ras, de instandhouding ervan en de  recepten van de pompoenenpap. Informatie hierover graag sturen via het contactformulier of via onze Facebook pagina. Alvast onze hartelijke dank voor uw medewerking.

Overigens, op 15 oktober a.s. organiseert het Polderhuis in Westkapelle een pompoenendag. Meer informatie hierover vindt u op de website van het Polderhuis.

» reageer of bekijk reactie's

Stuken afdekken


Op maandagmiddag 25 augustus heeft een kleine groep vrijwilligers de stuken van de Zeeuwse Witte tarwe afgedekt met zeilen en landbouwplastic. Dit om te voorkomen dat de stuken weer nat worden nadat ze zondag een eind waren opgedroogd. Zo gauw de zon schijnt en de de wind waait (wanneer?) gaat de bescherming eraf om de schoven de gelegenheid te geven verder op te drogen. Volgende week schijnt het zomerweer terug te komen. Schot in de tarwe:» reageer of bekijk reactie's

Zeeuwse Witte nog in het veld


Sinds de oogst van de Zeeuwse Witte tarwe op 7 augustus heeft het elke dag meer of minder geregend. Augustus 2014 zal als één van de natste augustusmaanden de geschiedenis in gaan. 

Het gevolg van dit alles is dat tot op de dag van vandaag - 23 augustus - de schoven nog steeds in het veld staan. Regelmatig worden de omgewaaide stuken rechtgezet en schoven omgedraaid naar de zonkant. Want ons dorsfeest op 13 september moet doorgaan.


Door de vele regen kan schot optreden: kieming van de graankorrel in de aar. In sommige schoven gebeurt dat al.

Hopelijk is de komende week er één van droogte: twee dagen zon en wind doen wonderen.

Voorbeelden van schot:» reageer of bekijk reactie's

Haver geoogst


Op 20 augustus zijn de vijf rijen haver van 40 meter lengte geoogst in de Spieringpolder bij Kamperland. Het gewas was teveel gelegerd en te nat om het met de combine te oogsten dus daarom werden de halmen met een sikkel afgesneden en in een kist verzameld. Met vereende krachten was het werk in anderhalf uur geklaard. De kist gaat voor de droger en het materiaal zal later gedorst worden.

Vorig jaar is deze haver (Zeeuwse partij) vermeerderd uit materiaal van de Wageningse genenbank. Dit jaar was het de doorvermeerdering ervan. De haver is biologisch geteeld. Deze oogst is de basis voor de biologische verbouw van deze herkomst.» reageer of bekijk reactie's

Logo Erkend Streekproduct op etiket Veerse Witte
De etiketten van de Veerse Witte - het witbier van de Stichting Op Goede Gronden gebrouwen van de Zeeuwse Witte tarwe - dragen nu het logo van het Erkend Streekproduct.


» reageer of bekijk reactie's

Op Goede Gronden in de Telegraaf


Op Goede Gronden was aanwezig bij de presentatie van Zeeuwse producten tijden de Zeeland Parade in de ambstwoning van de consul generaal van Nederland in Antwerpen. De Veerse Witte werd geschonken en de meelproducten van de Zeeuwse Witte tarwe werden gepresenteerd. Stan Huygens deed daar verslag van in De Telegraaf van maandag 28 juli 2014.

Voor het artikel, klik hier.

» reageer of bekijk reactie's

Zeeuwse Held van de Smaak 2014


De Stichting Op Goede Gronden is de Zeeuwse Held van de Smaak 2014 geworden. Er waren drie genomineerden (zie artikel in de PZC van 23 juli 2014 - klik hier), waaruit de jury dus Op Goede Gronden heeft gekozen. De jury roemde de pioniersgeest van de stichting in de zoektocht naar het originele Walcherse kogelboontje.

Het persbericht van de organisator van de verkiezing, Lekker Regionaal Product, geeft duidelijk wat de verkiezing inhoudt en waarom de jury Op Goede Gronden heeft gekozen. 
Voor het persbericht - klik hier.

Op Goede Gronden zal Zeeland vertegenwoordigen bij de landelijke verkiezing eind september. Wie ons wil steunen kan dat in september doen via www.weekvandesmaak.nl

Voor foto´s van de uitreiking - klik hier.


» reageer of bekijk reactie's

Nominatie Zeeuwse Held van de Smaak


Op Goede Gronden is genomineerd als Zeeuwse Held van de Smaak.

Lees meer hierover door hier te klikken

» reageer of bekijk reactie's

Stand gewassen in juli


De Op Goede Gronden gewassen ontwikkelen zich goed. 

In de Spieringpolder bij Kamperland liggen haver (Zeeuwse partij) en de brouwgerstrassen Pirouette en Zephyr. Haver en gerst zijn wat gelegerd maar beloven een goede oogst. Het Walchers kogelboontje aan de Molenweg in Kamperland staat er goed bij.

De proeftuin in Veere had last van vogelschade. De verschillende herkomsten van de Zeeuwse Witte tarwe zijn vakkundig door kauwen omgelegd en opgegeten. Haver en voedergerst Bigo werden door de vogels ontzien, waarbij de Bigo nu is ingehuld  met netten om een zaadoogst te waarborgen. 

De kogelboontjes groeien goed onder beschermingen van netten.

De Zeeuwse Witte tarwe aan het Smidspad in Veere rijpt af. De bloemenrand erom heen staat in volle bloei. 

Voor foto's, klik hier.

» reageer of bekijk reactie's

Bloemenrand


De bloemenrand in het kader van het project Bloeiend Bedrijf is dit jaar zeer geslaagd. Uitzaai vond plaats in april langs de akkerranden van de Zeeuwse Witte tarwe. De opkomst was goed en alle uitgezaaide soorten zijn opgekomen. In de proeftuin is ook een klein perceeltje uitgezaaid.

Voor een foto impressie van 19 juni, klik hier.

» reageer of bekijk reactie's

Open Tuinen Veere groot succes


Op 14 en 15 juni 2014 vond de jaarlijkse Open Tuinen route in Veere plaats. Op Goede Gronden deed dit jaar mee met haar proefperceel aan de Mijnsherenstraat. Zo'n 300 bezoekers kwamen zaterdag en zondag langs en namen kennis van de activiteiten van de Stichting. De gewassen stonden er goed bij en de weersomstandigheden waren uitstekend. Deskundige uitleg werd gegeven. 

De diverse herkomsten van het kogelboontje werden bekeken en besproken en nuttige informatie over de groeiwijze van het Walcherse kogelboontje werd verkregen van oud - telers. Wat is het echte kogelboontje?

Het bloemenmengsel van het project Bloeiend Bedrijf, voor aan het perceel, riep vele vragen op bij de bezoekers. De functie van plaaginsecten kon worden uitgelegd.

Bij de informatiekraam op het perceel werden de bekende producten van Op Goede Gronden verkocht en kon men proeven van pannenkoeken en brood.

Voor een foto impressie, klik hier.

Fotograaf Cees Maas maakte ook foto's: voor deze foto's klik hier.

» reageer of bekijk reactie's

Groote Granen Workshop


Op 13 mei 2014 werd in het Bakery Institute in Zaandan een Groote Granenworksshop georganiseerd. Doel van de bijeenkomst was om mensen die zich bezighouden met oude graansoorten en rassen, bij een te brengen om ervaringen uit te wisselen. Op Goede Gronden was vertegenwoordigdop deze workshop met haar meelproducten en Veerse Witbier.

Voor meer informatie over deze workshop klik hier en hier

» reageer of bekijk reactie's

Artikel in Smaakmaker Magazine


In het blad Smaakmaker van mei 2014 staat een kort artikel over drie bieren, geschreven door Elian van 't Westeinde. Ook de Veerse Witte wordt genoemd met smaak en spijs. 

Smaakmaker Magazine staat boordevol informatie over lekker puur en eerlijk eten en drinken uit de regio. In het blad vind je tips van sterrenkoks, leuke adresjes en kookboeken. Smaakmaker is gratis en ligt bij de Agrimarkt en bij een groot aantal restaurants en specialiteitenzaken in de regio. Het blad is een initiatief van Daniël van Iwaarden van uitgeverij Trainews in Yerseke.

Voor het artikel, klik hier.

» reageer of bekijk reactie's

Open tuinen Veere 14 en 15 juni


Op 14 en 15 juni a.s. wordt de jaarlijkse Open Tuinen route in Veere weer georganiseerd. Op Goede Gronden neemt dit jaar ook deel met haar perceel aan de Mijnsherenstraat. Verschillende graan en vlas rassen zullen te zien zijn, aardappels, verschillende bronnen van het Walcherse kogelboontje en nog veel meer. Op het perceel zal een informatie kraam staan met nieuws over Op Goede Gronden en met daarin ook de producten die Op Goede Gronden produceert van de Zeeuwse Witte tarwe.

In de route is Op Goede Gronden als nummer 8 opgenomen.

Wij hopen u te zien op 14 of 15 juni - u bent van harte welkom!

Voor poster klik hier

Voor meer informatie klik hier.

» reageer of bekijk reactie's

Bloeiend Bedrijf nieuwsbrief


Op Goede Gronden doet mee aan het project Bloeiend Bedrijf. Er is een éénjarig bloemzaadmengsel uitgezaaid langs het perceel van de Zeeuwse Witte tarwe in Veere. Bedoeling is dat plaaginsecten zich in de bloemenrand kunnen ontwikkelen die de plagen in de tarwe, zoals luizen, te lijf kunnen gaan: een natuurlijke bestrijding van plagen

Nieuwsbrief nummer 9 is uit. Voor downloaden van de Nieuwsbrief, klik hier.

» reageer of bekijk reactie's

Vrijwilligers gezocht


Het bestuur van de Stichting Op Goede Gronden is op zoek naar vrijwilligers.  Wilt u op een of andere manier bijdragen aan de activiteiten van Op Goede Gronden, dan bent u van harte welkom. Wij zoeken enthousiaste personen die op markten onze producten willen verkopen, die mee willen helpen het proefveld te onderhouden, die mee willen helpen met de oogst in augustus en bij het dorsfeest op 13 september a.s. ondersteuning willen geven etc. Maar ook zijn we geïnteresseerd in documentatie over oude Zeeuwse rassen en oude boerenverhalen. Graag nodigen wij u uit - u bent van harte welkom.

Via het contactformulier (klik hier) kunt u uw belangstelling tonen en kunt u aangeven waarbij u wilt helpen.

» reageer of bekijk reactie's

Stand van de gewassen


Door hier te klikken krijgt u een indruk van de stand van de gewassen van Op Goede Gronden halverwege de maand mei.

De vermeerderingen in de Spieringpolder in Kamperland, het proefveld aan de Mijnsherenstraat in Veere en het veld Zeeuwse Witte tarwe aan het Smidspad te Veere.

Alle gewassen staan er goed bij. Alleen de inzaai van het zomertarweras Lavette en twee zomertarwepopulaties in het proefperceel is mislukt door droogte en vogelvraat ondanks de netten (drie maal gezaaid).

» reageer of bekijk reactie's

Nieuw boek over implementatie kwekersrecht


Op 7 mei 2014 werd aan de Directeur Generaal - Hans Hoogeveen - van het Ministerie van Economische Zaken het eerste exemplaar van het boek "Framewörk for the Introduction of Plant Breeder's Rights - Guidance for practical implication" aangeboden. Het boek richt zich op implementatie van kwekersrecht door landen met een beginnend kwekersrecht systeem. De auteurs zijn de voorzitter van de Stichting Op Goede Gronden, ArndJan vanWijk en Niels Louwaars, Directeur van Plantum.

Meer informatie hierover is te lezen op de websites van Naktuinbouw en Plantum.

» reageer of bekijk reactie's

Donatie Limagrain Nederland

Van Limagrain Nederland (www.limagrain.nl) te Rilland mochten wij een donatie van € 250 ontvangen. Het bestuur van de Stichting Op Goede Gronden is de directie van Limagrain Nederland zeer erkentelijk voor deze gulle bijdrage.

» reageer of bekijk reactie's

Nieuwsbrief april 2014


De Nieuwsbrief van april 2014 is verschenen, vol met actuele zaken.

Klik hier voor deze Nieuwsbrief.

» reageer of bekijk reactie's

Erkend streekproduct


Op donderdag 27 maart 2014 is tijdens een feestelijke bijeenkomst in Goes het keurmerk "Zeker Zeeuws Streekproduct" door gedeputeerde Kees van Beveren van de Provincie Zeeland uitgereikt voor onze Zeeuwse Witte tarwe, ons Veerse Witte witbier en de afgeleide bakproducten van de Zeeuwse Witte tarwe. De tarwe, het witbier en de meelproducten zijn door de Stichting Lekker Regionaal Product gecertificeerd en vanaf nu een Erkend Zeeuws en tevens Nederlands Streekproduct. Dat betekent dat we met ingang van heden het erbij behorende logo op onze etiketten mogen voeren.

We voldoen hiermee aan de strenge eisen van de certificering.

Voor meer informatie over het keurmerk "Zeker Zeeuws Streekproduct" en wie erkend zijn: klik hier.

Voor foto's klik hier.

» reageer of bekijk reactie's

Dorsfeest 13 september a.s.


Noteert u alvast in de agenda: op zaterdag 13 september a.s. organiseert de Stichting Op Goede Gronden op het Bastion in Veere een dorsfeest: de oogst van 2014 zal worden gedorst. Dit gebeurt in samenwerking met de Stichting Evenementen Veere, Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland, Stichting Walcherse Costuum en vele andere partijen. Nadere bijzonderheden volgen binnenkort. Het belooft de hele dag een groot spektakel te worden!

» reageer of bekijk reactie's

Nieuwsbrief December 2013


De laatste Nieuwsbrief van dit jaar. Het jaar waarin ons witbier Veerse Witte geïntroduceerd werd en het jaar waarin de basis werd gelegd voor de productie van onze tarwe ras Zeeuwse Witte. In deze Nieuwsbrief kunt u er meer overlezen.

Download de nieuwsbrief >>

» reageer of bekijk reactie's

Meel van Zeeuwse Witte tarwe


Op zaterdag 30 november is het eerste graan van oogst 2013 van het oude tarwe ras Zeeuwse Witte door de molen De Vijf Gebroeders (www.de5gebroeders.nl) te Heinkenszand verwerkt tot meel en daaruit afgeleide producten.

Molenaar Bas Quist moest alle zeilen bijzetten om op deze windarme, herfstige dag de wieken te laten draaien. Na het pletten van het graan, waardoor men een betere zemel behoudt die het brood beter doet rijzen, werd het geplette graan omhoog gehesen in de molen om uitgestort te worden in een bak boven de molenstenen. Langzaam vloeide het graan tussen de molenstenen om een verdieping lager als meel te worden opgezakt. Na het zeven van het volkorenmeel ontstonden er drie fracties: bloem, gries en zemelen die apart werden opgevangen.

Met dit meel en bloem worden een broodmix en pannenkoekmeel samengesteld en op de markt gebracht door Op Goede Gronden en de Vijf Gebroeders als echte Zeeuwse Witte tarwe. Met een bolusmix wordt geëxperimenteerd. Deze graanproducten zijn een prachtige aanvulling op het Veerse Witbier, dat Op Goede Gronden op 1 juni introduceerde.

Natruulijk moesten brood en pannekoeken van de Zeeuwse Witte die zelfde middag uitgeprobeerd worden.  Brood en pannekoeken werden ter plekke gebakken en door een deskundig panel geproefd. De unanieme mening was dat brood en pannenkoeken uitstekend smaakten. Vooral de pannenkoeken munten uit door een exquise smaak. 

Voor foto's van het hele maalproces, klik hier

Broodmix en pannekoekenmeel zijn voorlopig te verkrijgen via Marinus Welleman, Markt 38 te Veere (m.welleman@zeelandnet.nl). In de nabije toekomst zullen de streekproductwinkels rond Veere deze producten ook gaan verkopen.

» reageer of bekijk reactie's

Bloeiend Bedrijf


Ook dit jaar deed Op Goede Gronden weer mee aan de demoregeling Bloeiend Bedrijf (www.bloeiendbedrijf.nl). In een strook van ongeveer 4 meter werd rond het tarwe perceel aan het Smidspad te Veere een éénjarig bloemenmengsel gezaaid op 22 april.

Akkerranden worden in Bloeiend Bedrijf aangelegd om de Functionele Agrobiodiversiteit (FAB) te stimuleren, dus biodiversiteit die vanuit de akkeranden met een bloemenmengsel voordeel heeft voor de landbouw en haar omgeving. Nectar en stuifmeel in de bloemenranden helpen natuurlijke vijanden van landbouwplagen, waardoor natuurlijke plaagregulatie op de naastgelegen akkers kan werken. In de gangbare akkerbouw kan dit leiden tot minder insecticdengebruik. Een voorbeeld van geïntegreerde gewasbescherming. Het belangrijkste doel van Bloeiend Bedrijf is om kennis en ervaring op te doen met dit type akkerranden.

Op 25 november woonden twee bestuursleden van Op Goede Gronden de evaluatiebijeenkomst bij op de Rusthoeve in Colijnsplaat. De eigen ervaringen waren het afgelopen jaar matig. De opkomst was goed maar de vele en hard regen na de opkomst deed de grond dicht slaan waardoor de ontwikkeling van de bloemenrand wat tegenviel. Boekweit, Cosmea, korenbloemen, chrysanten en bolderik domineerden de rand. Er werden geen bladluizen in het perceel geconstateerd - de schadelijke insectendruk was heel laag.

Klik hier voor foto's

» reageer of bekijk reactie's

Zeeuwse witte gezaaid


Vandaag - maandag 18 november 2013 - is de Zeeuwse wite tarwe gezaaid op het perceel aan het Smidspad te Veere. Uitgangsmateriaal is het door de NAK goedgekeurde basiszaad van oogst 2013.

Tevens werden kleine zaaizaad vermeerderingen van oude Zeeuwse herkomsten van wintertarwe uitgezaaid en uitgeplant (na voorzaaien in de kas) in klein perceel aan de Mijnsherenstraat te Veere.

» reageer of bekijk reactie's

Dorsen Zeeuwse Witte


Op dinsdag 20 augustus 2013 werd de Zeeuwse Witte tarwe gedorst op het Bastion in Veere. Vanaf het Smidspad in Veere werden de korenschoven met paard en wagen aangevoerd. De burgemeester van Veere, de heer Van der Zwaag wierp om 2 uur de eerste schoven (en nog vele daarna) in de Borga dorskast van Lein Brasser uit Sint Laurens, bijgestaan door het dorsteam van Lein.

Omdat het graan door de NAK (Nederlanse Agrarische Keuringsdienst) gekeurd basiszaad betrof werd het graan opgevangen in kisten van Cevaal Agrarisch Handelsbedrijf uit Grijpskerke, dat voor verveor en opslag zorgde.

Bij de oprit van het terrein stond de Op Goede Gronden marktkraam met het witbier Veerse Witte, brood mix en de aardappelrassen Koopmans Blauwe en Bevelander voor verkoop. Door het warme weer vond de Veerse Witte gretig aftrek en waren we aan het eind van de middag door de voorraad witbier heen. De oude aardappelrassen trokken ook de aandacht en brachten bij vele bezoekers warme herinneringen aan vroeger terug. De ervaringen met de broodmix van Zeeuwse Witte tarwe zijn gunstig, wat alom bekend wordt, waardoor de verkoop gestimuleerd wordt.

Deze activiteiten trokken de hele middag vele bezoekers van de Historische Markt naar het Bastion. Op Goede Gronden en Histrische Markt vulden elkaar daarmee goed aan.

Voor foto's klik hier.

» reageer of bekijk reactie's

Bestelformulier Veerse Witte


Klik hier om bestelformulier Veerse Witte te down loaden.

» reageer of bekijk reactie's

Oogst en dorsen


Vandaag, 14 augustus 2013 is de Zeeuwse Witte tarwe geoogst met de zelfbinder en tractor van Lein Brasser uit Sint Laurens. De machine wierp prachtige schoven uit met volle aren die door vele vrijwilligers op stuken werden gezet.

Voor foto's, klik hier.

Op dinsdag 20 augustus zullen de schoven met paard en wagen naar het Bastion gereden worden om ze daar te dorsen in de Borga dorskast van Lein Brasser. De burgemeester van Veere zal om 14.00 uur de eerste schoven in de dorskast werpen. 's Avonds beschikken we dan over honderden kilo's graan om de Veerse Witte te brouwen en meel te maken.

Tevens is er gelegenheid om het Veerse Witbier te kopen en zullen de oude aardappelrassen Bevelander en Koopmans Blauwe te koop worden aangeboden.

Van de Zeeuwse Witte tarwe is een prachtige broodmix gemaakt (het graan gemalen door de molen de Vijf Gebroeders in Heinkenszand) die ook te koop is.

U bent van harte welkom.

» reageer of bekijk reactie's

Nieuwsbrief augustus 2013


Download hier de nieuwsbrief van augustus 2013.

Nieuwsbrief augustus 2013

» reageer of bekijk reactie's

Zomer 2013


De Zeeuwse Witte ligt in een vergelijkingsproef op de Proefboerderij De Rusthoeve in Colijnsplaat. De Zeeuwse Witte wordt vergeleken met de wintertarwerassen Premio en Julius. De Zeeuwse Witte is een later ras dan Premio en Julius, waarbij Premio duidelijk de vroegste is.

De Zeeuwse witte ligt ook in de voor-controlevelden van de NAK in Tollebeek (Noord Oost Polder) in vergelijking met andere rassen. 

De stand van het gewas in Veere is bijzonder goed. Het ras wordt gekeurd als pre - basiszaad door de NAK, vandaar het etiket bij de dam naar het perceel.

Voor foto's, klik hier

» reageer of bekijk reactie's

Veerse witte in Veere


Op zaterdag 1 juni 2013 is ons witbier Veerse Witte op feestelijke wijze Veere binnengereden. Via de Wagenaarstraat naar de Kaai alwaar bij de Struyskelder gestopt werd om het eerste bier aan de burgemeester van Veere, de heer Van der Zwaag, aan te bieden. De OGG wagen met het bier werd gereden door Ab Paauwe, waarop leden van het Walcherse Costuum hadden plaatsgenomen.

De Veersee Witte is letterlijk en figuurlijk een stukje DNA van Zeeland, in het bijzonder van Veere. Immers het oude Zeeuwse tarwe ras, Zeeuwse Witte, is een origineel Zeeuwse ras. En het wordt geteeld in het stadje Veere.

Corjan Hoogerheide van de Struyskelder had speciale kroketten gemaakt waarbij het vlees gestoofd was in Veerse Witte. Bier en kroketten lieten zich goed smaken op deze koude en winderige morgen.

Daarna werd het bier verkocht op de Vismarkt en werden er tal van cadeauapakketen bier en kratten bier verkocht. De komende maanden zult u ons geregeld op de Vismarkt en de Historische Markt vinden.

Voor foto's, klik hier

Voor nog meer foto's klik www.veersecourant.nl en zie Weekend vol activiteiten
Het eerste weekend van juni stond bol van de activiteiten in Veere.

» reageer of bekijk reactie's

Introductie Veerse Witte op 1 juni a.s.


Op zaterdag 1 juni a.s. zal het witbier Veerse Witte, gebrouwen uit het oude tarweras Zeeuwse Witte, feestelijk in Veere worden geïntroduceerd.

Om 10 uur zal op de Kaai in Veere ter hoogte van Restaurant De Struyskelder het eerste flesje Veerse Witte aan de burgemeester van Veere, de heer Van der Zwaag, worden aangeboden. Wij zullen in samenwerking met de Stichting Het Walcherse Costuum, de Veerse Witte op onze oude boerenwagen getrokken door twee paarden, Veere binnenrijden. U wordt van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Na de aanbieding zullen wij het bier (ook in geschenkverpakking) in één van de kramen van de wekelijkse Vismarkt te koop aanbieden.

Kok Corjan Hoogerheide van Restaurant De Struyskelder maakt speciaal voor deze gelegenheid kroketten van in Veerse Witte gestoofde rundersukade - de kroketten zijn verkrijgbaar op de Vismarkt. Samen met een glas Veerse Witte - een wijn onder de bieren - een unieke en smakelijke combinatie! 

Overigens, Veere staat die dag bol van activiteiten: de Koninklijke Marine en de Burgerij van Veere vieren feest om de oprichting van de Eerste Admiraliteit in de Lage Landen - 525 jaar geleden - te herdenken. Meer informatie hier over op de website van Veere Stad.

Voor de bestelbon van het bier, klik hier

» reageer of bekijk reactie's

Voorjaar 2013


Op zaterdag 23 april zijn op het perceel aan de Veerse Kreek verschillende graan - en aardappelrassen uitgezaaid en gepoot (zie Nieuwsbrief april 2013 voor details). De grond werd bewerkt met een oude Hako frees die door één van onze vrijwilligers deskundig is gerestaureerd en op krachten is gebracht. OP 29 april zijn op dit zelfde perceel zeven herkomsten van het Walcherse kogelboontje uitgezaaid. Het wachten is op een goede regenbui.

Het productie perceel van de Zeeuwse witte tarwe in Veere ligt er goed bij. Op 22 april is er een bloemengsel rond gezaaid in het kader van het project Bloeiend Bedrijf. Het gewas Zeeuwse witte zal als pre - basiszaad door de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) gekeurd worden.

Op maandag 13 mei zijn er een haverras en drie gerstrassen, materiaal verkregen van het CGN te Wageningen, uitgeplant. Omdat de zaadhoeveelheden klein waren zijn de zaden eerst uitgezaaid in zaaikisten en opgekweekt.

Donderdag 16 mei zijn de laatste haver en gerst planten van respectievelijk een Zeeuwse partij en het ras Zephyr geplant en is nog een rij Bevelanders gepoot op het perceel aan de Veerse kreek.

De opkomst van het gezaaide bloemenmengsel is goed.

De Zeeuwse witte ontwikkelt zich goed en heeft een betere en dichtere stand dan in 2012. Op 12 juni was het ras in het vlagbladstadium en een kleine week later stond het volop in aar. Hier en daar waren wat haarden van gele roest. De bloemenrand ontwikkelt zich minder hard dan gehoopt. 

Op het perceel aan de Veerse Kreek groeien de aardappels goed. De geplante haver - en gerstrassen overleven maar vertonen geen snelle groei. Het koude voorjaar en de aanwezigheid van hazen en konijnen vertragen de groei. De opkomst van de kogelboontjes was goed maar het natte en koude weer hebben dit weer teniet gedaan. Op 10 juni zijn sommige herkomsten overgezaaid maar veel zaad is hier niet van te verwachten. 


Voor foto's, klik hier.

» reageer of bekijk reactie's

Nieuwsbrief april 2013


Nummer 1 – april 2013

Een nieuwe lente, een nieuw geluid!

Beste vrienden en vriendinnen van de Stichting Op Goede Gronden,

Algemeen

De winterslaap is voorbij en vol spanning en ongeduld kijken we uit naar een nieuw groeiseizoen en nieuwe activiteiten van de Stichting Op Goede Gronden. Maar tijdens onze winterslaap hebben we niet stilgezeten zoals zal blijken uit deze eerste nieuwsbrief van 2013.

Allereerst vond er een uitbreiding van het bestuur plaats. Marinus Welleman, voor velen bekend als marktmeester van de Historische Markt in Veere (tot en met vorig jaar), trad toe tot het bestuur. Hij brengt veel ervaring mee met betrekking tot organiseren, een uitgebreid netwerk en een groot enthousiasme voor OGG. Wij hebben de afgelopen maanden zijn grote werklust al mogen ervaren.

Het afgelopen jaar werd geëvalueerd waarbij de hoogtepunten toch waren de oogst en het dorsen van de Zeeuwse witte tarwe, in samenwerking met de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland (STWZ). Onder “Nieuws” op de website kunt u nog eens nalezen wat er in 2012 zoal gedaan werd.

In het nieuwe jaar gaan we op dezelfde voet door waarbij het uitgangspunt blijft dat de Stichting Op Goede Gronden zich inzet voor het behoud van de traditionele Zeeuwse landbouw met daarbij de nadruk op de herintroductie en verbouw van oude landbouwrassen met inzet van paardentractie en oude landbouwwerktuigen, in samenwerking met andere partijen.

Dit jaar zal ons eigen biermerk Veerse Witte, gebrouwen van Zeeuwse witte tarwe, geïntroduceerd worden en ontwikkelen we in samenwerking met molenaar Brasser in Biggenkerke een speciale OOG bolus mix van Zeeuwse witte tarwe. 

Download hier de volledige nieuwsbrief >>

» reageer of bekijk reactie's

Ploegen en zaaien


Na het mooie weer op woensdag 14 november was 15 november een sombere herfstdag met mist die over het land hing. Het land werd geploegd en de Zeeuwse witte tarwe gezaaid.

Het land was te nat om het met de paarden te doen.  

Klik hier voor foto's.

» reageer of bekijk reactie's

Compost uitgereden


Op een prachtige herfstdag, 14 november 2012, is er op het perceel in Veere 30 ton gecertificeerde groencompost uitgereden. Deze groencompost is een schenking van DELTA Milieu Groencompost B.V. te Vlissingen.

De stichting Op Goede Gronden streeft een biologische teelt van haar landbouwgewassen na en de groencompost draagt hiertoe bij.

Het bestuur van de stichting is DELTA Milieu B.V. dankbaar voor deze gift.

Door het natte najaar zijn de najaarswerkzaamheden vertraagd en kon de compost pas nu worden uitgereden op het ongeploegde land. Als het droge weer aanhoudt zal er binnenkort geploegd kunnen worden, waarna inzaai van de Zeeuwse witte tarwe zal plaatsvinden.

Klik hier foto's

» reageer of bekijk reactie's

OGG in het nieuws


Op Goede Gronden was in het Nieuws. In de PZC van 15 augustus 2012 stond een artikel over de oogst van de Zeeuwse witte tarwe, terwijl in de PZC editie van 29 augustus 2012 verslag werd gedaan van het dorsen van de Zeeuwse witte op het Bastion in Veere.

» reageer of bekijk reactie's

Stamboon of stokboon?


Op Goede Gronden heeft kleine zaadhoeveelheden van het Walcherse kogelboontje verkregen uit de genenbanken van Wageningen en Gatersleben, Duitsland. De boontjes uit Wageningen zijn bruin, die uit Duitsland wit.

Bij de vermeerdering ervan blijkt dat beide monsters planten bevatten die groeien als stamboon en planten die groeien als stokboon.

Vraag is wat de originele groeivorm van het kogelboontje is : stamboon of stokboon? Naar onze mening is het Walcherse kogelboontje een stamboon.

Graag zouden wij willen weten wat uw ervaringen zijn met het Walcherse kogelboontje met betrekking tot de groeivorm.

Uw reactie zien wij gaarne tegemoet op info@stichtingopgoedegronden.nl of via het contactformulier

» reageer of bekijk reactie's

Zeeuwse witte tarwe in juli


De stand van de Zeeuwse witte tarwe op 18 juli 2012 op het perceel van Op Goede Gronden te Veere wordt op foto's weergegeven. De Zeeuwse witte is een vol gewas met dikke, rijke gevulde aren.

De bloemenranden, gezaaid in het kader van Bloeiend Bedrijf (zie Nieuws van 17 april 2012) hebben zich ook gevestigd hoewel de stand wat onregelmatig is. Voor foto's: klik hier

» reageer of bekijk reactie's

Zeeuwse witte tarwe in juni


De Zeeuwse witte tarwe ontwikkelt zich goed op het perceel van Op Goede Gronden in Veere, op het perceel van de Agrarische Natuurvereniging in Terneuzen en in het demonstrativeldje van de Stiching Natuurbeheer Akkerleven op de Five Star Farm in Kamperland.

De Zeeuwse witte is afgelopen najaar bij de Raad voor plantenrassen te Wageningen aangemeld als "conservation variety" en ligt daarom in de registratieproeven van de Naktuinbouw bij de NAK (Nederlandse Algemene Keuringsdienst) in Tollebeek bij Emmeloord. De Zeewse witte is goed onderscheidbaar van andere tarwe rassen, zoals op de foto's is te zien.

Voor foto's: klik hier

» reageer of bekijk reactie's

Bloemenmengsel gezaaid


In het kader van het project Bloeiend Bedrijf (zie Nieuws van 20 maart 2012) (www.bloeiendbedrijf.nl) is er op dinsdag 17 april 2012 een éénjarig bloemenmengsel uitgezaad. Het mengsel is in een strook van zes meter aan twee zijden van het perceel in het nog lage tarweras Zeeuwse witte aan het Smidspad in Veere doorgezaaid. Aan de achterkant van het perceel is een bloemenmengsel van het Zeeuwse Landschap in een strook van drie meter doorgezaaid. Dit alles gebeurde  onder droge omstandigheden - twee uuur na het zaaien heeft het 5 mm geregend.
Overigens, de tarwe is de winter goed doorgekomen en ontwikkelt zich, mede door de compost gift, goed.

Het effect van het bloemenmengsel op de ontwikkeling van plagen in het tarwegewas zal gedurende het groeiseizoen nauwlettend gevolgd worden.

Klik hier voor foto's

» reageer of bekijk reactie's

Aardappelsmaakproef


Op donderdag 12 april 2012 is er een aardappelsmaakproef geplant op 't Hof Welgelegen in Sint Laurens (www.thofwelgelegen.nl). Zo'n 23 aardappelrassen, variëerend van Franse truffel aardappels tot de ecthe Zeeuwse rassen Bevelander en Koopmans Blauwe, liggen ras na ras in kleine veldjes van 4 rijen van 2 meter lengte. Met het geoogste product zal een vergelijkende smaakproef worden uitgevoerd waarvoor chef - koks van bekende Zeeuwse restaurants zullen worden uitgenodigd.

Ook zal er teelt van het zeer smakelijk aardappelras Bevelander plaats vinden voor verkoop op de Historische Markt in Veere in augustus en september.

Naast deze aardappelproef werden er  ook een aantal kleine vermeerderingen van twee oude Zeeuwse zomergerstrassen (brouwgerst) en een Zeeuws haverras uitgezaaid voor oogst later dit jaar. Twee Zeeuwse voedergerstrassen uit de Wageningse genenbank vonden ook een plek in het proefveld.

» reageer of bekijk reactie's

Groene waas in plaats van zwarte sneeuw


Op zaterdag 17 maart heeft één van de trekpaardhouders van de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland, Ab Paauwe uit Gapinge, met zijn paard Julia en een onkruideg, de compost op het tarwe perceel Zeeuwse witte in Veere losgetrokken.
De tarwe groeit er goed doorheen en afgezien van een paar plaatsen waar de compost te dik ligt, laat het gewas een goede bezetting over het hele perceel zien. De tarweplanten stoelen flink uit en er kan geconcludeerd worden dat dit oude, Zeeuwse landras, de koude winter goed heeft doorstaan.

Klik hier voor foto's

» reageer of bekijk reactie's

Bloeiend Bedrijf


Stichting Op Goede Gronden heeft zich aangemeld voor het project Bloeiend Bedrijf (www.bloeiendbedrijf.nl) voor haar tarweperceel in Veere. Het doel van het project is het bevorderen van natuurlijke plaagbestrijding in het tarwegewas door in de bloeiende akkerranden natuurlijke vijanden van landbouwplagen te stimuleren en plagen, zoals bladluis, te voorkomen. Bovendien maken de bloeiende planten een aantrekkelijk bedrijfsplaatje, wordt uitspoeling van meststoffen voorkomen en hoeft er niet of minder gespoten te worden.

Bloeiend bedrijf wordt gefinancierd  door het Ministerie van EL & I vanuit de regeling "Beheer Akkerranden" die in januari 2011 opengesteld is voor samenwerkingsverbanden die aan nuttige akkerranden willen werken.

Het samenwerkingsverband bestaat uit 300 boeren in de akkerbouw, tuinbouw en veehouderij, zowel biologisch als gangbaar. De deelnemers bevinden zich verspreid over heel Nederland. De deelnemende bedrijven worden begeleid vanuit het Louis Bolk Instituut , vereniging De Natuurweide en in totaal bijna 30 Agrarische Natuurverenigingen. De landelijke projectleiding vindt plaats vanuit Veelzijdig Boerenland, het Louis Bolk Instituut en ZLTO.

Begin april zal een éénjarig bloemenmengsel rond het Veerse perceel gezaaid worden en zal de ontwikkeling ervan en de invloed op het tarwegewas nauw gevolgd en gemonitord worden.

» reageer of bekijk reactie's

Zwarte sneeuw


In een wit landschap veranderde het met sneeuw bedekte tarwe perceel in een zwart veld. Op 8 februari 2012 is er op het perceel in Veere waar in het najaar de Zeeuwse witte tarwe is uitgezaaid 30 ton gecertificeerde groencompost uitgereden. Deze groencompost was een schenking van DELTA Milieu Groencompost B.V. te Vlissingen.

De stichting Op Goede Gronden streeft een biologische teelt van haar landbouwgewassen na en de groencompost draagt hiertoe bij.

Het bestuur van de stichting is DELTA Milieu B.V. dankbaar voor deze gift.

Helaas kon door de barre omstandigheden de compost niet met paarden uitgereden worden.

Klik hier voor foto's

» reageer of bekijk reactie's

Eerste Nieuwsbrief van 2012


Klik hier om de Nieuwsbrief van 4 janauri 2012 te lezen

» reageer of bekijk reactie's

Proefveld gezaaid


Op 30 november 2011 is er een klein proefveld gezaaid op een perceel van de boederij 't Hof Welgelegen te Sint Larens bij Middelburg. Verschillende herkomsten van de Zeeuwse witte, waaronder die van Op Goede Gronden en Zeeuwse tarwe zijn zij aan zij gezaaid ter vergelijking. In hoeverre komen deze herkomsten overeen of verschillen ze? Tevens ligt er een kleine vermeerdering van een oud Zeeuws gerstras, afkomstig uit de Genenbank in Wageningen.

In het voorjaar van 2012 zullen aansluitend aan dit proefveld, de zomergewassen gezaaid worden: Walcherse kogelboontjes (bruine en witte) en brouw - en voedergerstrassen.

» reageer of bekijk reactie's

Vier Akkerparels


Deze herfst zijn met de Zeeuwse witte tarwe vier Akkerparels uitgezaaid: op Walcheren, op Noord - en Zuid Beveland en in Zeeuws Vlaanderen.

Noord Beveland

Op de Zeelandboerderij van de de Stichting Natuurbeheer Akkerleven te Kamperland is een demonstratieveldje uitgezaaid met de Zeeuwse witte. Bevalt de het ras goed dan zou het op grotere schaal geproduceerd kunnen worden als authentiek streekproduct voor Peelander witbier.

Zuid Beveland

Op de Hoeve van der Meulen in 's Heer Abstkerke, eigendom van het Zeeuws Landschap, is een perceel van 0.16 hectare uitgezaaid 

Zeeuws Vlaanderen

De Agrarische Natuurvereniging heeft aan de Tractaatweg in Terneuzen op verzoek van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland 0.75 hectare Zeeuwse witte uitgezaaid.

Walcheren

Zoals reeds eerder gemeld ligt er aan het Smidspad in Veere een perceel van 1 hectare Zeeuwse witte. Gezaaid op 17 oktober en door het fraaie herfstweer mooi gekiemd. Langs de rand van dit perceel zullen echte Zeeuwse akkeronkruiden, verkregen via het Zeeuws Landschap, als bolderik, dreps, wikke, Lathyrus en korenbloemen gezaaid worden zodat vanaf de weg een kleurrijke bloemenrand tussen het koren zal staan.

» reageer of bekijk reactie's

Zeeuwse witte gezaaid


Op maandag 17 oktober 2011 is op een perceel aan het Smidspad in Veere een hectare Zeeuwse witte tarwe gezaaid. Het zaad was afkomstig van oogst 2011 in Gapinge (zie eerdere berichten). De week ervoor was het perceel door twee leden van de Oldtimer Trekkers en Motoren Club Zeeland (OTMCZ) geploegd.

Klik hier voor foto's van het ploegen

» reageer of bekijk reactie's

Beeindiging eerste fase Zeeuwse Akkerparels


In 2010 heeft de Stichting Op Goede Gronden haar project Zeeuwse Akkerparels gestart. Het project werd de afgelopen jaren mede gefinancierd door de Provincie Zeeland, de Gemeente Veere, de Rabobank Walcheren Noord - Beveland, het Zeeland Deltafonds, sponsoren en donateurs. Met de Akkerparels wil de Stichting de traditionele landbouw in Zeeland handhaven: het platteland laten herleven door het duurzaam telen en verbouwen van oude Zeeuwse plantenrassen en het bewerken van het land met inzet van authentieke werktuigen en paardenkracht.

De eerste Akkerparel is in 2010 en 2011 aan de Snouck Hurgronjeweg in Gapinge (gemeente Veere) gerealiseerd en uitgevoerd in samenwerking met Stal Serooskerke te Gapinge. Met de oogst van de Zeeuwse Witte, een oud Zeeuws brood - tarwe ras en de oogst van het oude aardappelras Bevelander sluit de Stichting Op Goede Gronden met succes deze eerste projectfase af (lees verder in de toelichting hieronder).

Nu de realistatie van de eerste Akkerparel een feit is, beëindigt de Stichting haar samenwerking met Stal Serooskerke en zal de Stichting Op Goede Gronden op andere locaties in Zeeland met andere organisaties en bedrijven die de traditionele landbouw een warm hart toedragen nieuwe Akkerparels opzetten.

Recentelijk is besloten om hiervoor met de Stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland een samenwerking op projectbasis aan te gaan. In de nabije toekomst zullen dus de rassen van de Stichting op verschillende Akkerparels in Zeeland te zien zijn.

Toelichting

Eeuwenlang waren de boeren de ontwikkelaars van nieuwe landbouwrassen. Ze vermeerderden hun gewassen van jaar tot jaar en hielden het beste deel van de oogst over voor uitzaai in het volgende jaar. Op deze wijze ontstonden rassen aangepast baan de lokale omstandigheden, de zogenaamde landrassen.

Eén van die landrassen is het brood tarweras Zeeuwse Witte. De Stichting Op Goede Gronden tracht dit oude landras tot nieuw leven te brengen. Op één van haar Akkerparels is vorig jaar 30 kg zaaizaad, verkregen van het Louis Bolk Instituut te Driebergen, uitgezaaid en dit jaar is er de eerste 350 kg van geoogst. De Zeeuwse Witte is opgebouwd uit materiaal van de genenbank te Wageningen, gebaseerd op het oude landras Zeeuwse Witte. Het ras heeft diverse cycli van vermeerdering doorlopen voordat het door Op Goede Gronden in het groot vermeerderd werd.

Een ander oud ras dat Op Goede Gronden verbouwd heeft dit jaar, is het aardappelras Bevelander. Dit ras werd door F. Groene van de Wilhelminapolder in Goes rond 1920 ontwikkeld en was een kruising tussen de rassen Bravo en Preferent. Het ras verscheen in 1925 op de Nederlandse Rassenlijst en bleef er op staan tot 1971. In krap twintig jaar groeide dit ras uit tot de nummer drie van ons land met een topareaal pootgoed van 10 procent in 1943. De Stichting Op Goede Gronden heeft ook klein - vermeerderingen opgezet van een oud Zeeuws haverras, van een aantal brouwgerstrassen en van het Walcherse kogelboontje.


» reageer of bekijk reactie's

Bevelanders


Op dinsdag 6 september a.s. staan we weer op de Historische Markt in Veere met aardappels. Naast het ras Orchestra (dat zeer goed gewaardeerd wordt door de kopers) hebben we nu ook de eerste oogst van het oude aardappelras Bevelander.  

Dit ras werd door F. de Groene van de Wilhelminapolder in Goes rond 1920 ontwikkeld en was een kruising tussen de rassen Bravo en Preferent. Het ras verscheen in 1925 op de Nederlandse rassenlijst en bleef er staan tot 1971. In krap 20 jaar groeide dit ras uit tot de nummer drie van ons land met een topareaal pootgoed van 10 procent in 1943.

Kenmerkend voor de Bevelander is zijn geringe vatbaarheid voor Phytophthora en zijn goede consumptie kwaliteit. Kennelijk wist de consument de smaak zo goed te waarderen, dat de onregelmatige knolvorm op de koop toe werd genomen.

En inderdaad, het ras heeft nog steeds de grillige knolvorm en de goede smaak.

Wanneer u in de buurt van Veere bent, kom dan langs op de Markt om dit unieke aardappelproduct aan te schaffen en uit te proberen. 

» reageer of bekijk reactie's

OGG te gast bij OTMMZ


Op zaterdag 20 augustus 2011 werd door de Oldtimer Trekkers en Motorenclub Midden Zeeland de jaarlijkse dors -en stoppeldag gehouden. Ditmaal op een perceel aan de Molenweg in Kamperland.

OGG was ook aanwezig met schoven van het oude Zeeuwse tarweras Zeeuwse witte, die door de burgemeester van Noord Beveland, de heer H. van Kooten, in de antieke dorsmachine geworpen werden om te dorsen. Na deze handeling werd de burgemeester heel toepasselijk een kistje van het oude aardappelras Bevelander aangeboden, dat door OGG weer wordt geïntroduceerd als één van haar activiteiten om de oude Zeeuwse landbouw te doen herleven.

Voor foto's klik hier. Voor meer foto's zie ook de website van OTMMZ

» reageer of bekijk reactie's

OGG op markt Veere


Op dinsdag 9 augustus 2011 stond OGG met aardappelen voor de verkoop op de Historische Markt in Veere. De antieke driewielkiepkar uit 1890 was volgeladen met aardappelen van het ras Orchestra, verbouwd in Gapinge, en werd in hoeveelheden van 2 kilogram aan de marktbezoekers verkocht. Zo'n 220 kilogram vond zijn weg naar het langs lopende publiek. Daarbij werden ook folders over OGG uitgereikt en werd over de doelstellingen van de stichting verteld.
Ter ondersteuning van de verkoop stonden Cerena en haar veulen Eva geduldig binnen de dranghekken de bewonderende blikken en aaien van het marktgangers te ondergaan.  Om twee uur kwam de hoefsmid om Cerena van nieuwe hoefijzers te voorzien. Deze demonstratie trok veel publiek.
De hele dag was een groot succes en daarom staat OGG a.s. dinsdag 16 augustus weer met de aardappelhandel op de markt.

Voor een impressie van deze dag, klik hier voor foto's.

» reageer of bekijk reactie's

Zeeuwse witte geoogst


Op donderdagmorgen 4 augustus 2011 is de Zeeuwse witte, een oud tarweras, geoogst! Op 13 december 2010 is 32 kg uitgezaaid op een perceel van 3000 m2 van het door de stichting gepachte land in Gapinge. Het ras ontwikkelde zich goed, schoot vroeg in aar en was vroegrijp. Het graan is afgeleverd bij Cevaal in Grijpskerke voor droging en schoning en we verwachten zo'n 300 kg zaaizaad over te houden voor verdere vermeerdering dit najaar.

Gezien de wisselvallige weersomstandigheden en we absoluut zeker wilden zijn dat we genoeg zaaizaad zouden oogsten, hebben we de traditie even laten rusten en gebruik gemaakt van moderne apparatuur. Dankzij de zeer welwillende medewerking van Corné Goedhart van de Old Timer Trekkers en Motoren Club Zeeland  konden we vóór de regen van donderdagmiddag met zijn Volvo combine de oogst binnenhalen.

Klik hier voor foto's 

» reageer of bekijk reactie's

OGG op Historische Markt Veere


Op dinsdag 9 augustus a.s. zal de Stichting Op Goede Gronden op de Historische Markt in Veere staan ter promotie van de Stichting en voor de verkoop van aardappels, verbouwd op haar perceel in Gapinge.
Het aardappelras dat verkocht zal worden is het ras Orchestra waarvan het pootgoed door de firma C. Meijer B.V. te Kruiningen ter beschikking is gesteld. Een kookaardappel maar ook geschikt voor frites en bakken, mede door de grote knol.
Aan het begin van de middag (aanvang 13.00 - 13.30 uur) zal de hoefsmid Van den Broeke uit Sint Laurens een demonstratie geven in het beslaan van een paard van Stal Serooskerke. Dit alles op de Markt aan de kant van de Oudestraat.

Klik hier voor foto's

» reageer of bekijk reactie's

Herensociëteit Belvédère bezoekt Stal Serooskerke


Op 14 april 2011 bezochten zo’n 25 leden van de Herensociëteit Belvédère uit Veere (opgericht in 1787) Stal Serooskerke in Gapinge. Na een welkom en uitleg over het doel van de Stichting Op Goede Gronden door voorzitter Kees Mol werd de stal bezocht en konden de leden in het veld de werkzaamheden volgen: het aanaarden van de aardappelruggen met de paarden. Na het stellen van vele vragen en het beantwoorden ervan vertrokken de leden naar Veere voor het vervolg van hun programma.

» reageer of bekijk reactie's

Open dagen Zeeuwse Akkerparels


De voorjaarswerkzaamheden op de Zeeuwse Akkerparels zijn dit jaar gepland op zaterdag 16 april vanaf 10.00 uur aan de Snouck-Hurgronjeweg in Gapinge.

» reageer of bekijk reactie's

Nieuwsbrief nummer drie is uit.


Download hem hier

» reageer of bekijk reactie's

Open Dag 16 april groot succes


Tijdens de Open Dag van Stal Serooskerke  bezochten zo’n honderd  bezoekers  de stal en het veld. In de morgenuren werd het mangelveld door de paarden geëgd en liet de hoefsmid Van den Broeke uit Sint Laurens zien hoe een paard beslagen werd. ’s Middags werden de aardappelruggen aangeaard en ging het werk aan het mangelveld door. Het prachtige weer trok extra bezoekers en fietsers. In de stal werden foto’s en films van eerdere Open Dagen getoond en waren er prachtige ansicht kaarten met de paarden, de gewassen en het veldwerk te koop. Kortom een geslaagde dag, die weer eens duidelijk lier zien hoe deze traditionele waarden passen in het prachtige Zeeuwse landschap nabij het Veerse bos.

De volgende Open Dagen zijn op 16 juli en 8 oktober.

Klik hier voor de foto's

» reageer of bekijk reactie's

Open Dag 16 juli trekt vele bezoekers


Op zaterdag 16 juli 2011 werd een Open Dag gehouden bij Stal Serooskerke in Gapinge. De bedoeling was om zomers werkzaamheden te demonstreren: gemaaide klaver op stroken harken en op ruiters zetten. Echter het natte weer van de voorafgaande dagen maakte dit onmogelijk. Ander werk werd daarom uitgevoerd dat minder afhankelijk van het weer was: het slepen van de wei en het strooien van kunstmest.

Ondanks het herfstige weer kwamen zo'n 150 bezoekers naar de stal en het veld. Vooral de vier veulens trokken veel belangstelling.

Door het slechte weer was het een gezellige drukte in de stal waar een ieder weer met een kopje warme koffie of thee kon bijkomen van het van het kille weer. We mochten weer enkele nieuwe vrienden en vriendinnen van de stichting registreren.

Klik hier voor foto's van de Open Dag

» reageer of bekijk reactie's

Open dagen Zeeuwse Akkerparels


De voorjaarswerkzaamheden op de Zeeuwse Akkerparels zijn dit jaar gepland op zaterdag 16 april vanaf 10.00 uur aan de Snouck-Hurgronjeweg in Gapinge.

Lees verder onder activiteiten

» reageer of bekijk reactie's

Ploegen perceel Veere


Nadat op 16 februari 2011 gedeputeerde Kees van Beveren het startsein had gegeven voor het project Jong geleerd, waarbij een deel van het perceel aan het Smidspad in Veere door de paarden van Stal Serooskerke geploegd werd, hebben op 8 maart 2011 twee leden van de Oldtimer Trekkers en Motoren Club Zeeland (OTMCZ) het perceel afgeploegd. Met klassieke tractoren en ploegen werd de hele dag hard gewerkt om het perceel zaaiklaar te krijgen. Een week later werd zomergerst ingezaaid. Deze waardevolle en prettige samenwerking tussen OTMCZ en de Stichting Op Goede Gronden zal later dit jaar zeker een vervolg krijgen bij de oogst.

Klik hier voor de foto's

» reageer of bekijk reactie's

“Prachtige fotoreportage over Akkerparels”


Prachtige fotoreportage over Akkerparels in blad Landleven

In de huidige editie  (op 4 maart verschenen) van het blad Landleven is er een prachtige fotoreportage te bewonderen over het Project Akkerparels  en Stal Serooskerke. Onder de titel Voorsprong op Zeeuwse klei, wordt een inkijkje en toelichting op zes pagina’s  gegeven van de voorjaarswerkzaamheden op het land.  Genieten voor de liefhebbers van werkende trekpaarden en historische werktuigen.

http://stichtingopgoedegronden.nl/images/Landleven 4 mrt 3 2011.pdf

http://stichtingopgoedegronden.nl/images/landleven 4mrt 4 2011.pdf

» reageer of bekijk reactie's

Speurtocht naar vergeten Zeeuwse rassen verloopt succesvol


Zeeuwse Witte hoog, Zeeuwse zesrijige, Bevelanders en ouderwetse Zeeuwse Haver, Walcherse kogelboontjes dat zijn voorbeelden van een geslaagde speurtocht naar oude Zeeuwse rassen, die de Stichting Op goede Gronden wil doen herleven. Zo werd het ras Bevelander ontwikkeld door deWilhelminapolder in de jaren 20 van de vorige eeuw. Ook is 32 kg Zeeuwse witte broodtarwe verkregen, een landras dat in de vorige eeuw grote bekendheid in de Zeeuwse regio genoot.

Lees verder onder activiteiten

» reageer of bekijk reactie's

Stichting Op Goede Gronden in de PZC


Stichting Op Goede Gronden in het nieuws in de PZC van 23 juni 2011

Klik hier voor het artikel

» reageer of bekijk reactie's

Succesvolle start Project “Jong geleerd”


Oud- Gedeputeerde Kees van Beveren heeft tijdens zijn recente werkbezoek de startsein gegeven voor het Project Jong geleerd. Omroep Zeeland makte hier een schitterende reportage van. En een eerste aanmelding kwam al snel binnen:  een jonge paarden boer in spé uit Middelburg wil net zoals Ronnie Wattel uit Serooskerke het vak leren.

Ook belangstelling? U kunt informatie inwinnen via de site of bellen 0613766990 (Adrie Verhage).


» reageer of bekijk reactie's

Werkbezoek gedeputeerde Kees van Beveren aan Project Zeeuwse Akkerparels


Op woensdag 16 februari 2011 bezoekt dhr. Kees van Beveren, gedeputeerde landbouw en financiën het project Zeeuwse Akkerparels van de Stichting Op Goede Gronden in Veere.

De Provincie Zeeland heeft afgelopen jaar, evenals de gemeente Veere, het project Zeeuwse Akkerparels gesubsidieerd. De Stichting ontving voor het inrichten van de Zeeuwse Akkerparels, het opspeuren en telen van oude Zeeuwse rassen en het aanschaffen en restaureren van oude werktuigen een bijdrage van Vitaal Platteland. Gedeputeerde Van Beveren bezoekt de Zeeuwse Akkerparel aan het perceel aan het Smidspad in Veere en geeft tevens de startschot voor het project “Jong geleerd” . Met dit project wil de Stichting Op Goede Gronden in samenwerking met het basisonderwijs en het vmbo de jeugd op een speelse en praktische wijze kennis laten op doen van vroegere tijden en van de historische veranderingen van de landbouw in de afgelopen eeuw. Ook wordt gedurende dit jaar een jonge menner en landbouwer in spé opgeleid in het vak. Hij zal woensdag a.s. samen met dhr. Van Beveren op het perceel ploegen met trekpaarden onder deskundige leiding van landbouwer Adrie Verhage.

Het werkbezoek van de gedeputeerde vindt plaats woensdag 16 februari van 11:30 uur tot 12:30 uur aan het Smidspad in Veere.

» reageer of bekijk reactie's